Rovers

 

De rovers of piscivoren (viseters) zijn allen soorten die zich voeden met kleinere vissen, enkele hebben er een toch wel zeer speciale manier van “jagen” op nagehouden

 De meeste rovers horen in een groot aquarium thuis niet alleen omdat ze vrij groot worden, maar ze hebben ook veel zwemruimte nodig. Een aquarium van minimum 1.5 meter lengte is dus zeker aan te raden.

 

Nimbochromis Livingstonii

 

Nimbochromis Livingstonii is een soort met een zeer eigen manier van jagen, Ze gaan op hun zijde liggen en door hun vlekkenpatroon zijn ze nauwelijks herkenbaar voor andere vissen, wanneer er een kleiner visje langskomt zal de livingstonii weer plots tot leven komen en zo zijn prooi bemachtigen, dit schouwspel kan ook in het aquarium waargenomen worden.

Er wordt ook beweerd dat deze soort voor dood gaat liggen en zo hun prooi lokt maar meer waarschijnlijk is dat ze door zich een beetje in te graven in het zand vrijwel onherkenbaar worden voor andere vissen.

Ze worden makkelijk 25 cm groot en de mannen kleuren alleen in de broedtijd helemaal donkerblauw en het vlekkenpatroon verdwijnt dan helemaal.

 

 

Nimbochromis Venustus

Nimbochromis venustus heeft veel vergelijkingen met N. Livingstonii ,ze hebben een bijna zelfde manier van jagen op kleine visjes al gaat de venustus niet op zijn zijde gaan liggen om zo een prooi te verrassen.

N. Venustus blijft onbewegelijk gedurende een lange tijd en probeert op deze manier een prooi te bemachtigen. In het aquarium valt echter niets van dit gedrag te merken.

De mannen krijgen een blauwe kop, en een gele streep op de rugvin die doorloopt tot op de neus. In tegenstelling met N. Livingstonii houden de mannetjes, in het aquarium althans, het hele jaar deze kleur, en niet alleen tijdens het paren.

 

 

Aristochromis Christyi 

Aristochromis Christyi Is een vrij grote rover, kan tot 30 cm groot worden waardoor hij in een groot aquarium hoort, een aquarium van 500 liter is toch wel aan te raden.

A Christyi heeft een zeer speciale manier van jagen op kleine Mbuna`s, daar het niet zo een snelle zwemmers zijn gaan ze zeer stil in het water hangen, eens ze een prooi in het vizier hebben gaan ze zich langzaam en in een schuine beweging naar hun prooi begeven, zodra ze dicht genoeg zijn gaan ze hun prooi met een zijwaartse slag met hun kop proberen te raken.

Die specifieke houding kan je regelmatig waarnemen in het aquarium.

Muilbroedende vrouwen gaan hun jongen de eerste weken na het vrijlaten nog vaak in bescherming nemen door wanneer er gevaar dreigt de jongen terug in de muil te nemen.

 

 

Sciaenochromis Fryeri

 

Sciaenochromis Fryeri Werd vroeger aanzien als S Ahli, toch is nu duidelijk dat het 2 verschillende soorten zijn, de Fryeri is de meest voorkomende soort, en ook de soort die je meestal in het aquarium terugvind.

S. Fryeri is zeer geliefd bij aquariumhouders, door de prachtige blauwe kleur, de witte bles op de rugvin en de roodachtige aarsvin is het een van de opvallendste vissen in je aquarium

Het is een viseter maar wel eentje die niet zo groot is, in de natuur worden ze maximum 14 cm in het aquarium kunnen ze wel wat groter worden.

Het kweken gaat best als je een groepje van 1 man met verschillende vrouwtjes houdt