Kweken met  & beschrijving van ... Mbuna`s

Hier wil ik jullie wat meer vertellen over het kweken met Malawi cichliden

 Het is de bedoeling om hier stap voor stap weliswaar zo veel mogelijk soorten te beschrijven en wat uitleg te geven over men eigen kweekervaringen met de verschillende soorten.

 

Eerst wat meer over hoe ik de kweekmicrobe heb te pakken gekregen.

Eind jaren `80 heb ik voor het eerst een aquarium ingericht, het begon allemaal vrij eenvoudig een klein aquarium van een 80 liter ingericht volgens het boekje, daarna naar de winkel om vissen te kopen en zo had ik op korte tijd en vrij onverwacht men eerste aquarium.

 

Men eerst aquarium was bevolkt met platty      s, guppy`s en enkele botia`s

Al snel was ik gefascineerd door de kweek van men guppen en platty`s zodat het ook heel normaal was dat ik me enkele `kleine aquaria` aanschafte om men jongbroed in laten op te opgroeien.

 

Ondertussen had ik me lid gemaakt van de Aquariumclub De Siervis in Leuven, daar kwam ik

Het eerst Malawi cichliden tegen en was direct verkocht.

 

Al snel kocht ik me een aquarium dat geschikt was voor deze vissen want men bakje van 80 liter vond ik net iets te klein.

Men eerste malawi bak was er eentje van 350 liter, ingericht voor nbuna`s, veel stenen met zo veel mogelijk schuilmogelijkheden.

 

Dan was het tijd om op zoek te gaan naar vissen, in de club waren er die tijd nog maar zelden Malawi`s te koop en het aanbod in de winkels die ik toen kende was beperkt en bovendien zeer prijzig!

Zo kwam ik in Nederland terecht bij een kweker van men droomvissen

Bij het eerste bezoek ging er voor mij een `nieuwe wereld`open, deze man had op zijn zolder wel 20 Aquariums staan met evenveel verschillende soorten Malawi cichliden.

 

Dit wil ik ook dacht ik bij mezelf en wat later ben ik dan begonnen met men eerste `viskot`.

Een ruimte van 2m op 3 meter waar ik naar hartelust kon kweken. Al snel stond men viskot vol aquariums en was het tijd om uit te breiden .

Zo ben ik ertoe gekomen dat ik momenteel een 80 aquariums heb verdeeld over 2 ruimten..

Hierbij zal het ook waarschijnlijk blijven, plannen om nog verder uit te breiden zijn er niet

Met het aantal aquariums dat ik nu in werking heb kan ik toch steeds een 20 tal verschillende soorten nakweek te koop aanbieden.

 

Labidochromis Caeruleus

Deze mbuna is wel een van de bekendste Malawi cichliden , Men zijn felle gele kleur een mooi contrast ten opzichte van de vele blauwe soorten die er zijn

Het geslacht is zeer moeilijk te onderscheiden, velen beweren dat de vrouwtjes geen zwarte vinnen hebben maar bijna al men vrouwtjes hebben diep zwarte vinnen.

De kweek is vrij makkelijk, eens je over een volgroeid koppel beschikt, wel kleine nestjes gemiddeld een 15 tal jongen per nestje

 

Labidochromis Pearlmutt

Deze soort is sterk verwant met L. Caeruleus,L. Pearlmutt heeft wat zachtere kleuren, en het mannetje kleurt veel feller uit dan de vrouwtjes .Ook kan men het geslacht bepalen door het aantal eivlekken op de aarsvin, bij de mannetjes zijn er dat 2 of meer terwijl de vrouwtjes er geen of Max 1 eivlek hebben. De kweek is vergelijkbaar met de L. Caeruleus, vrij makkelijk ,al kan het mannetje heel agressief worden net voor en tijdens de balst,hiervoor is het aan te raden om meerdere vrouwtjes bij 1 mannetje te zetten.

Tropheops Chitimba

T. Chitimba is een wat minder bekende soort waarvan zowel de mannetjes als de vrouwtjes geel gekleurd zijn (,niet te verwarren met T.Chilumba waar de mannetjes blauw zijn en de vrouwtjes geel.) De mannetjes van T. Chitimba zijn te herkennen aan hun transparant blauwe rugvin die zichtbaar is vanaf de vissen een 5 tal cm zijn,

De kweek hiervan gaat vrij makkelijk, een nestje van + 50 jongen is eerder regel dan uitzondering! De jonge visjes hebben weinig kleur maar eens ze hun plaats in het aquarium hebben gevonden kleuren ze zeer mooi uit.

 

Pseudotropheus Demasoni

Ps Demasoni is een van de kleinablijvende soorten en is dus ook geschikt voor de kleinere aquariums. Het is dan wel een klein maar zeer dapper visje die voor heel wat leven in het aquarium zorgt. Best hou je deze soort in een groepje die je als kleine visjes samenbrengt zodat ze samen kunnen opgroeien, eens ze volwassen zijn is het zeer moeilijk om nog demasoni`s bij te zetten daar de andere zich zeer agressief gedragen tegenover nieuwkomers.

De kweek is vrij makkelijk maar het onderscheid tussen man en vrouw is bijna niet te zien.

Cynotilapia Afra

 Cynotilapia Afra behoort tot de middelgrote  nbuna`s ,worden een 10 a 12 cm groot .C. Afra is verspreid over het hele meer zodat van deze soort heel wat kleurvarianten bestaan. De soort waar ik mee kweek is C. Afra mara point,een lichtblauwe variant met donker blauwe dwarsstrepen. C.Afra is zeer territoriaal tegenover andere soorten en gaat zijn plekje in het aquarium dan ook zwaar verdedigen, wat voor heel wat leven in je aquarium zorgt De kweek is vrij makkelijk, het geslacht is te bepalen wanneer de visjes een 5 cm zijn, dan begingen de mannetjes op kleur te komen.

 

 

Melanochromis Cyaneorhabdos (Maingano)

M. Cyaneorhabdos beter bekend als M. maingano is naar mijn mening de rustigste melanochromis soort die bestaat. Ze zijn zeer verdraagzaam tegenover soortgenoten en kunnen dus gerust in een schooltje worden gehouden. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes kleuren diepblauw en hebben zwarte langsstrepen. De mannetjes zijn doorgaans wel wat groter, en hebben meestel meerdere eivlekken op de aarsvin, terwijl de vrouwtjes er geen of 1 hebben. Het kweken gaat ook hier vrij makkelijk en de pasgeboren visjes hebben direct hun mooie blauwe kleur.

Labeotropheus Trewavasae

 

Deze soort is wat minder gewaardeerd door de aquariumliefhebber door zijn vrij agressief gedrag, het is dan ook een visje die je best in een vrij groot aquarium houd en ingericht is met veel schuilmogelijkheden.

In het Malawimeer komt deze soort over het gehele meer voor waardoor er dan ook tal van kleurvarianten  bestaan. De variant waar ik mee kweek is afkomstig van Zimbabwe Rock ,het meest zuidelijke deel van het meer. De Zimbabwe Rock heeft een lichtblauw lichaam met een rode rugvin wat een zeer mooi contrast geeft.

Pseudotropheus Saulosi

 

Pseudotropheus Saulosi is een zeer geliefde soort bij de aquariumhouders, Het is een kleinblijvende soort wat maakt dat ze in een “klein” aquarium kunnen, de vrouwtjes kleuren mooi oranje –geel en de mannetjes zijn blauw gestreept en kleuren bijna helemaal hetzelfde als Ps. Demasoni maar worden wel enkele centimeters groter.

Ze zijn zeer territoriaal en hebben dam ook een aquarium nodig met veel schuilplaatsen.

Het kweken is ook hier vrij makkelijk eens men een volwassen koppel heeft. De jongen worden allemaal geel- oranje geboren, en op een grote van ongeveer 5 cm gaan de mannetjes geleidelijk hun blauwe kleur krijgen.

Labidochromis Hongi

 

Labidochromis Hongi red top is een zeer mooie variant van de L. Hongi, het lichaam mooi blauw gestreept en de diep oranje rugvin maken dat deze soort direct in het oog springt in het aquarium .De vrouwtjes zijn roestkleurig en tonen af en toe wat strepen.

Labidichromis Hongi is zeer territoriaal, en leeft voornamelijk tussen de rotsen. In het aquarium is het aan te raden om van deze soort 1 mannetje met enkele vrouwtjes te zetten.

De kweek zal dan ook weinig of geen problemen geven, de jongen hebben de eerste maanden een roestachtige kleur waardoor ze niet zo opvallen, en als het aquarium genoeg schuilplaatsen heeft zal je regelmatig jonge visjes van deze soort terugvinden in het aquarium.

 

 

 

 

Psuedotropheus Zebra Red

 Hierover is al veel te doen geweest over de herkomst van deze soort. Sommigen beweren dat het over een zelfstandige eigen soort gaat anderen beweren weer dat het een kweekvariant zou zijn van Metriaclima Esterae.

Ikzelf zou eerder opteren voor de laatste keuze.

Het is een soort dat al zeker 20 jaar erg populair is bij malawi liefhebbers, de kleur van het vrouwtje zal hier vrijwel zeker de oorzaak van zijn. Het diep oranje is echt een zeer verrijking voor elk aquarium.

De mannen die licht roze kleuren zijn erg agressief tegen mannelijke soortgenoten zodat het raadzaam is om maar 1 man te houden.

De kweek gaat vrij eenvoudig al kan het wel eens voorkomen dat er zowel roze als blauwe mannetjes uit de kweek voortkomen  wat weeral wijst op M. estreae.