Opstart van een malawi aquarium

In deze rubriek wil ik wat meer uitleg geven over hoe je best een Malawi aquarium opstart.

Regelmatig krijg ik de vraag van beginnende liefhebbers hoe ze nu best starten met Malawi cichliden.

Malawi cichliden zijn in 2 groepen te verdelen, de Mbuna`s en de Utaka`s

Mbuna`s zijn vrijwel allemaal rotsbewonende cichliden die algemeen wat kleiner blijven als de Utaka`s.

Het is dan ook vrij logisch dat de Utaka`s een groter aquarium nodig hebben dan de Mbuna`s.

Vooreerst wil ik het hebben over het inrichten van een Mbuna aquarium.

 

Mbuna Aquarium

 

Een aquarium voor Mbuna`s hoeft niet echt groot te zijn, het is dan ook de ideale oplossing voor wie een beperkte ruimte beschikbaar heeft om een aquarium te installeren,Al geld toch steeds de regel hoe groter je aquarium hoe minder problemen er ontstaan, en een groter aquarium geeft toch meer mogelijkheden.

 

Wanneer het aquarium een plaats heeft gevonden kan je starten met de inrichting.

Mbuna`s Zijn dus rotsbewonende cichliden en deze vissen hebben dan ook graag veel schuilplaatsen.

Best kan je eerst een beschermingsplaat op je bodem in het aquarium plaatsen, ik gebruik hier meestal een piepschuimen (Isomo) plaat voor van 1 cm.

Daarop kan je dan je stenen begingen te stapelen, let er toch wat op dat ze niet al te wankel op elkaar worden geplaatst zodat je constructie niet door elkaar valt.

Pas daarna kan je het zand in het aquarium brengen, Best gebruik je hiervoor een donker grint van 1 a 2 mm.

Het is heel belangrijk dat je eerst je stenen plaatst en daarna pas het grint daar bijna alle Malawi cichliden "gravers" zijn en als je eerst het grint in je aquarium doet gaan de vissen je constructie ondergraven zodat alles kan gaan verschuiven met vaak ernstige gevolgen.

 

Daarna kan het aquarium gevuld worden met water, liefst kraantjeswater, Malawi cichliden hebben het liefst hard water en het kraantjeswater is dus meetal het meest geschikte water.

Vervolgens mag je de filter starten en de verwarming instellen, Malawi cichliden hebben geen hoge eisen wat temperatuur betreft, maar de ideale temperatuur schommelt best tussen de 23 en 26 graden.

Je kan best ook  bacteriën  toevoegen dit om je biologisch evenwicht wat sneller op peil te krijgen, deze bacteriën kan je in elke aquariumzaak kopen, een andere oplossing is dat je wat "vuil" filtermateriaal uit een ander aquarium haalt dat al geruime tijd draait, en dit in het nieuwe aquarium brengt.

Meestal raad men aan om dan een 10 tal dagen te wachten om je vissen in te brengen, maar ik vind toch dat je best een 2 tal visjes direct in je aquarium brengt nadat je aquarium op temperatuur is. Deze dan gedurende een 10 tal dagen goed voeden zo gaan je bacteriën zich snel vermenigvuldigen zo krijg je veel sneller een biologisch evenwicht

 

 

 

 

 

 

 

ENKELE VOORBEELDEN VAN EEN AQUARIUM INGERICHT VOOR MBUNA`S

 

 

 

 

Tot slot...

Na een 10 tal dagen kan je dan je vissen erin zetten waar je al lang van droomde!!

Best zet je Malawi cichliden op zo een kort mogelijke periode in je aquarium, als je na enkele weken of maanden nog een paar vissen wil bijplaatsen geeft dat meestal veel problemen,de andere vissen hebben allemaal hun plaatsje gevonden, en dulden dan meestal geen nieuwkomers meer.

 

Hopelijk kan ik je hiermee als beginnend Liefhebber wat op weg helpen om zonder te veel problemen een Malawi aquarium op te starten, Als je nog met vragen of opmerkingen zit aarzel dan niet om me te contacteren indien ik een antwoord weet op je vragen zal ik ze zeker beantwoorden.

 

Utaka   Aquarium

Voor een aquarium in te richten voor Utaka`s of andere vrijzwemmende Malawi cichliden Ga je op dezelfde manier te werk als voor een Mbuna aquarium alleen de inrichting verschilt wel.

Vrijzwemmende cichliden hebben veel meer zwemruimte nodig, het aquarium dient ook groter te zijn. Voor het houden van deze soort vissen is het toch aan te raden om een aquarium van minimum 1.20 meter lengte te hebben, en zelfs hierin kan, men nog lang niet alle Malawi cichliden houden, sommige “rovers” kunnen een lengte van meer dan 40 cm hebben! Het spreekt vanzelf dat deze vissen dan ook een zeer groot aquarium nodig hebben.

Maar voor de meeste vrijzwemmende Malawi cichliden volstaat een aquarium vanaf 1.20 meter.

De inrichting hou je eerder sober, enkele grote solitaire stenen en een dikke laag zand van minimum 5 cm.

Een andere mogelijkheid is dat je het aquarium deels gaat inrichten voor Mbuna`s en deels voor de vrijzwemmende soorten, hiervoor heeft men dan wel een aquarium nodig van minimaal 1.50 meter.

De ene kant ga je dan inrichten met veel stenen, terwijl je de andere helft met enkele stenen inricht. Hierdoor kan je een combinatie van de 2 soorten samen in 1 aquarium brengen en al snel zal je merken dat alle Mbuna`s zich tussen de rotsen gaan vestigen en dat de vrijzwemmers zich voornamelijk in de open ruimte gaan begeven, waardoor je een zeer mooi evenwicht in je aquarium creëert.

 

 

 

 

 

 

 

© 2008 Malawies Verbelen Eric