Kweken met en houden van.. Utaka`s en andere

Hier kan je de beschrijvingen vinden van voornamelijk Utaka`s maar ook enkele Aulonacara soorten

Copadochromis Borleyi Kadango

 

 

Copadochromis Borleyi komt in het gehele meer voor, de kadango; een van de vele varianten vind men in het zuidelijkste deel van het meer bij Crocodile Rock. Naar mijn mening de mooiste C. Borleyi soort die er is. Het mannetje heeft een blauwe kop en de rest van het lichaam is diep roodbruin, de vrouwtjes zijn geheel grijs bruin maar hun vinnen zijn rood waardoor ook de vrouwtjes een verrijking zijn in het aquarium.

Als het mannetje paargedrag vertoont kleurt hij het felst, hij zal op een open plaats een kuil graven en het vrouwtje naar zijn paaiplaats lokken, op dat moment is het mannetje vrij agressief en duld geen indringers in zijn territorium, eens het paren voorbij is keert de rust wel vrij snel terug.

De jongen van C Borleiy zijn al vrij groot bij de geboorte, +/- 1 cm en na enkele weken zijn de rode vinnen al mooi zichtbaar

Protomelas Taeniolatus "Boadzulu"

 

Protomelas taeniolatus komt ook over het gehele meer voor en er zijn dan ook hiervan vele kleurvarianten.

 De mannetjes van P. taeniolatus “boadzulu” ook wel Red empress Genoemd zijn hoofdzakelijk blauw met een rode buik, de rugvin heeft bovenaan een witte lijn. Het vrouwtje is zilvergrijs met een zwarte streep die over het hele lichaam loopt.

In het aquarium zullen ze zich meestal op een open ruimte begeven, ze kunnen tot 18 cm groot worden ,maar het is een zeer rustige soort.

Het paren vind plaats op een open plek of boven op een grote steen.

De jongen hebben gedurende de eerste 6 a 8 maanden de kleur van de vrouwtjes en pas daarna gaan de mannetjes mooi uitkleuren.

 

Cyrtocara Moorii

 

 

Een van de bekendste Malawi cichliden is zeker de C. Moorii of dolfijncichlide.Het is een zeer oude soort, en is al vele jaren in de handel te koop.

De dominante mannen zijn volledig blauw terwijl de vrouwtjes en de onderdanige mannetjes 3 donkere vlekken op hun lichaam hebben.

De oudere dieren krijgen een mooie bult op het voorhoofd.

Het onderscheid tussen de geslachten is het best te zien aan de aarsvin, deze is bij de mannetjes veel puntiger dan bij de vrouwtjes,

De kweek gaat vrij makkelijk, eens men een mooi uitgegroeid koppel heeft zal de kweek niet lang uitblijven, een nestje van 80 stuks is zeker geen uitzondering, de jongen zijn zeer klein bij geboorte en het is ook een van de traagste groeiers die ik al heb gekweekt.

Placidochromis Milomo

 

Placidochromis milomo Is een soort met opmerkelijke lippen, de opgezwollen lippen hebben in de natuur hun doel; P Milomo gaat zijn voedsel hoofdzakelijk in gaten en spleten in de rotsen zoeken, hij plaatst zijn lippen op zo een gat en zuigen zo zijn prooi, voornamelijk kreeftachtige, naar binnen.

In het aquarium kan het dat het volume van de lippen afneemt van de wildvangexemplaren en bij de nakweek zullen de lippen minder ontwikkeld zijn

Het is een soort dat niet zo veel voorkomt in het Malawimeer en het is dus ook kenmerkend dat de mannen alleen hun mooiste kleuren tonen tijdens de paartijd of als een soortgenoot zijn territorium inkomt.

Het kweken lukt wel maar mijn ervaring is dat de eerste pogingen meestal mislukken en pas als de dieren een 2 a 3 jaar oud zijn de kweek betere resultaten geeft

 

Aulonacara Baenschi

.

.

Aulonacara soorten horen niet echt tot de utaka`s maar ook niet tot de mbuna`s ze kunnen als een aparte groep worden beschouwd

 Aulonacara`s of keizerbaarzen zijn zeer begeerd door vele cichliden liefhebbers, het zijn rustige vissen en je vind ze in vele kleurvarianten.

A. Baenschi hoort tot het stuartgranti type, een gele variant met een blauwe schijn op het lichaam dat helemaal in blauw overgaat in de kop van de vis. A. Baenschi is ook te herkennen aan de gebogen snuit wat uitzonderlijk is voor een stuartgranti type.

Het kweken gaat vrij vlot al moet je toch opletten dat je maar 1 soort in je aquarium houdt daar ze zeer gemakkelijk onder elkaar gaan kruisen.

Aulonacara Red Orchidee

 

Aulonacara Red Orchidee Of Aulonacara fire- fish? hierover is er veel onduidelijkheid, het is een prachtige vis, met ongeziene kleuren eens de mannen op kleur zijn, het is zeker dat het om een kweekvariant gaat en dat ze niet! in de natuur voorkomen.

Als je wat meer wil weten over het ontstaan van deze vis kan je best eens op de web site van  G. Robben een kijkje gaan nemen.

Ik heb men kweekkoppels bij hem gehaald, en het zijn prachtexemplaren geworden.

Om deze soort mooi op kleur te houden is het wel belangrijk dat je over de juiste voeding beschikt. Voedsel met caroteen of op basis van kreeftachtigen is naar mijn ervaring het best.